A Csillagok háborújának Halálcsillaga megoldaná az emberiség energiaigényét egy időre

Az E.ON kiszámította: ha a Csillagok háborújának Halálcsillagát napelemekkel borítanák be, az 2,5 milliárd háztartás energiaellátását tudná biztosítani.

December 19-től látható a mozikban a Csillagok háborújának legújabb és utolsó része, hogy a Skywalker saga lenyűgöző befejezésében új legendák születhessenek, és megvívhassák a végső csatát a szabadságért.

Eközben Kínában hatalmas fotovoltaikus rendszeren dolgoznak, melyet a század közepére szeretnének keringési pályára állítani. A repülő erőmű várhatóan több gigawatt villamos energiát szolgáltat majd, amelyet a tervek szerint mikrohullámok formájában továbbítanak majd a Földre. Ez azonban mind semmi ahhoz képest, amennyi energiát a Star Wars híres Halálcsillaga tudna termelni, ha napelemekkel borítanák be a felületét.

A Csillagok háborúja történetének első részében a hatalmas harci állomás átmérője körülbelül 160 km. Ha a Birodalom a Halálcsillag naphoz legközelebb oldalát használná energiatermelésre, akkor körülbelül 40.000 km2-es lenne ennek a hasznosítható felülete. Ebben már természetesen figyelembe vettük a karbantartási és szellőztető aknák, valamint a védelmi rendszerek által felhasznált felületet is.

Napenergia-szakértőink számítása szerint az E.ON Solar modulok az egyenként kb. 1,75 m2-es felületükkel és 171,4 MWp / km2-es villamos teljesítményükkel ezen a felületen körülbelül 6,8 terawatt teljes termelési kapacitást eredményeznének. Ha a modulok a nap 24 órájában a nap felé fordulnának, akkor az előállított energia elegendő lenne 2,442 milliárd földi háztartás energiaellátására is (legalábbis amelyeknek az éves fogyasztása 2500 kWh).

De ez még nem minden. Az űrsaga harmadik részében a birodalmi mérnökök ismét túlszárnyalták korábbi önmagukat, és az új harci állomást 900 kilométeres átmérőjűre növelték. A fenti feltételekkel az új Halálcsillag akár 218.000 terawattnyi energiát is termelhetne, ami így körülbelül tízszerese lenne a Föld teljes mai energiaigényének.

Így még az Erő rossz oldala sem állhatna a napenergia optimális kihasználásának útjába. A Solar szakértőknek azonban nyilván oda kellene figyelniük arra, hogy a napelemes modulok teljesen feketék legyenek, ez biztosítaná az Erő sötét oldalának tökéletes márkaarculatát is. Így egész biztos még maga az Uralkodó is nyitott lenne a megújuló energiák használatára.


 Kép forrása: commons.wikimedia.orgMédiaunió - Az Én Tanárom

Hirdetés

 

magnet 300x250 par2

Hirdetés

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random