Jacuzzi segítségével tisztítják meg Amszterdam csatornáit

A nagy buborékgát egy holland start-up cég, az amszterdami önkormányzat és a regionális vízgazdálkodási hatóság együttműködésével valósul meg.

Az egyszerû eszköz a csatornák vízében lévõ hulladékot - beleértve a kicsiny mûanyag darabokat is - a Westerdok csatorna szélére tereli, ahol azt összegyûjtik és kiemelik a vízbõl. A próbaüzem azt mutatta, hogy az eszköz az úszó hulladék mintegy 80 százalékát képes összegyûjteni.

"Az óceánokban lévõ mûanyag hulladék több mint kétharmada a folyókból, csatornákból jut oda. Ha ezeket egyszer be kell gyûjteni, akkor azt miért ne tehetnénk meg a folyókban?" - idézte a Guardian Philip Ehrhornt, a technológia társalkotóját, aki hozzátette ugyanakkor, hogy a fizikai akadály nem lett volna megfelelõ megoldás, mert a folyónak nyitva kell állnia a vízi élõlények és a hajózás elõtt.

A légbuborékgát egy hosszú, perforált csõ, amely a csatorna mélyén ferdén fut mintegy 60 méter hosszan. Sûrített levegõt pumpálnak bele, amely a csõbõl buborékok formájában felszállva a vízben gátat alkot, miközben a természetes vízfolyás segít abban, hogy a csatorna széléhez sodorja a hulladékot, amelyet egy kicsiny hulladékgyûjtõben fognak fel.

Ehrhornt, aki egyébként hajóépítész és óceánmérnök, egy ausztráliai szennyvízkezelõ technológiája ihlette, amelyet 2015-ben tanulmányozott. "Az egyik fázisban levegõztetik a vizet, olyan légbuborékokat juttatnak be, mint amilyenek egy nagy jacuzziban látunk. A többek között a wc-kbõl a csatornába kerülõ mûanyagdarabokat a medence sarkában gyûjtik össze, ez volt az, ami az ötletet adta. Ha ez a megoldás mûködik, miért ne alkalmazhatnánk egy folyó esetében is?" - magyarázta.

Az elsõ, mûködõ buborékgát, amely a nap 24 órájában három éven át fog üzemelni Amszterdamban, a fenékkotrást fogja kiegészíteni, amellyel jelenleg évente mintegy 42 ezer kilogramm, nagyméretû mûanyag hulladékot gyûjtenek össze a város vízi útjairól. Légbuborékok alkotta gáttal gyûjtik össze Amszterdam csatornáiból a mûanyaghulladékot még az elõtt, hogy az az Északi-tenger vízébe jutna.


Kép forrása: pexels.comMédiaunió - Az Én Tanárom

Hirdetés

 

magnet 300x250 par2

Hirdetés

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random