Kutatók végre utánajártak, hogy milyen hatása van a munkahelyi zenehallgatásnak.

Egy kutatás rávilágított, hogy a munkahelyen való zenehallgatás növeli a produktivitást.

Teresa Lesiuk a Miami Egyetem professzora szerint a jó hangulatban töltött munkavégzés és a zenehallgatás között erős a kapcsolat: "az esetek 90%-ában" pozitív hatással van a kedélyállapotra.

"Ebben az állapotban több opciót is figyelembe veszünk, ez pedig előnyös környezetet biztosít a kreatív gondolkodáshoz, problémamegoldáshoz."

Persze vannak kivételek - mondta Lesiuk. Ha a munkahelyen olyan zene szól, amit nem szeretünk, a pozitív hatás elmarad. De ez nem minden. A Time magazin 2012-es cikke is rávilágított, hogy a munka közbeni zenehallgatás az új információ "feldolgozását és előhívását" nehezítheti. Mindez akkor fordulhat elő, ha egy művész disszonáns vagy extrém tempójú zeneszámát hallgatjuk, mert az elvonhatja a figyelmünket (pl EDM).

A zenehallgatás a tapasztalt munkavégzők esetén gyakorol jelentős pozitív hatást a produktivitásra. "Egy olyan tesztalany esetén, aki közepesen jól végzi a dolgát, a teljesítőképesség jelentősen növekedett. A profiknál nem volt érzékelhető különbség, javult a hangulatuk, de a hatékonyságuk nem változott" - mondta Lesiuk. A tapasztalatlanokkal ugyanez a helyzet.

Tehát ha meg kellene indokolnia a munkahelyén, hogy miért akar zenét hallgatni, mondhatná a következőt: "A zene javítja a munkamorált és hatékonyabbá teszi a munkavégzést; mindez támogatja azon törekvéseimet, hogy mindig a lehető legkiválóbb teljesítményt nyújtsam."

Forrás: Futurism.com; Kép forrása: pexels


ecolounge banner 300x300

Hirdetés

magnet 300x250 par2

Hirdetés

  • All
  • űrkutatás
  • Default
  • Title
  • Date
  • Random