A növekvő urbanizáció következtében a helyi friss ételek előállítása egyre sürgetőbb problémává válik. Erre a növény-felhőkarcoló nyújthat megoldást, mely képes lesz emberek ezreit ellátni ennivalóval.

Mi mindenre lehet jó a zöld vegetáció megléte?

- A növényzet kiterjedésétől függően csillapítja az áradás hatásait.
- Javítja a levegő minőségét.
- Friss ételt biztosít.

A svéd Plantagon az utóbbira alapozva hozta létre a növény-felhőkarcoló koncepcióját, mely több ezer ember számára fog friss ételt biztosítani, miközben jelentősen javítja majd a levegő minőségét.

Az épület prototípusa a svédországi Linköping-ben épül, a 2012-ben megkezdett projekt elkészültét 2020-ra datálják.

A növények táptalaj nélkül, ásványi anyagokban gazdag vízben fognak növekedni. Optimális ellátásukat automatizált rendszer biztosítja majd, mely monitorozza többek közt a tápanyagszintet, a napfényt, a páratartalmat és hőmérsékletet.

A 40 millió dolláros bekerülés hosszútávon kifizetődő lesz, mivel előzetes számítások szerint több mint 5000 ember ellátására lesz képes.

Gondoljunk csak bele: környezettudatos, praktikus megoldás, hogy ezeket a biotermékeket nem kell szállítani, mivel helyben értékesítik őket. A növények vízben, zárt rendszerben növekednek, így gyomírtókra sincs szükség. Valamint fő szempont volt az épület tervezésnénél az energiahatékony működés, ami a kiadások további csökkenését eredményezi.

Meglátjuk, hogy a Plantagon épülete beváltja-e a hozzá fűzött reményeket. Ha sikert ér el, az talán több ilyen és ehhez hasonló épület kivitelezését eredményezheti Európa-szerte.

Forrás, kép forrása: Plantagon


Médiaunió - Az Én Tanárom

Hirdetés

 

magnet 300x250 par2

Hirdetés

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random