Magyar technológiák segíthetik a nyugat-balkáni térség klímavédelmét

Élénk érdeklődés fogadta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Nyugat-Balkáni Zöld Központ első nemzetközi klímavédelmi pályázati felhívását.

A most lezárult kiírásra magyar vállalkozások és egy nonprofit szervezet összesen mintegy 60 projekttámogatási kérelmet nyújtott be. A majdani nyertesek fejlesztései hat nyugat-balkáni ország éghajlatvédelmi erőfeszítéseit támogatják majd, miközben a hazai zöldgazdaság külföldi térnyerését is megalapozzák.

A pályázat hat nyugat-balkáni országban - Albániában, Bosznia-Hercegovinában, Észak-Macedóniában, Koszovóban, Montenegróban és Szerbiában - ösztönzi a magyar technológia- és tudásátadást a régió környezet- és klímavédelmi céljainak elérése érdekében.

A projektek a megújuló energiaforrások, a vízgazdálkodás, a hulladékkezelés, a városi fenntarthatóság, az erdőgazdálkodás és a mezőgazdasági alkalmazkodás területén segítik az érintett országokat. A nemzetközi klímavédelmi pályázat magyar vállalkozások, felsőoktatási intézmények, klímapolitikai szervezetek számára teremt lehetőséget a nyugat-balkáni országok éghajlatvédelmi erőfeszítéseiben, gazdaságuk zöld átalakításában való szerepvállalásra. A felhívás a magyar zöldgazdaság teljesítményét erősíti azzal, hogy külpiaci beruházások hazai technológiával és innovációval valósulnak meg.

A 2020. február 13-án meghirdetett támogatási felhívás keretösszege 400 millió forint. A benyújtott projektjavaslatok összesített támogatási igénye ennek közel hatszorosa volt, teljes költségvetésük pedig meghaladja a 2,5 milliárd forintot. A beérkezett kérelmek értékelését a Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. elismert külső szakértők bevonásával végzi, a támogatói döntést a központ javaslata alapján az Innovációs és Technológiai Minisztérium hozza majd meg.


 Kép forrása: pexels.com

 ecolounge banner 300x300

Hirdetés

 

300x250

Hirdetés

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random