Az apró műanyagszemcsékkel telített óceánok partra hányják a mesterséges hulladékokat, melyek a sziklákra tapadva szennyezik tovább környezetünket.

Műanyagrészecskék a tengerpartokon

Portugál kutatók hívták fel a figyelmet a sziklákon lévő, leginkább használt rágógumira vagy kinyomott fogkrémre emlékeztető foltokra.

Ezek nem csupán aggasztó jelei az óceánokban felhalmozódó hulladék problémájának, hanem fenyegetést is jelentenek a sziklákon élő és táplálkozó apró élőlényekre nézve.

A kutatók 2016 óta vizsgálják a vulkáni eredetű Madeira szigetének part menti szikláin megtapadó műanyagrészecskéket és tanulmányozzák azok hatását a helyi ökoszisztémára.

"Ahogy a nagy méretű műanyagdarabok a sziklás partokhoz csapódnak, a kőzeteken kialakulnak ezek a műanyagkérgek, hasonlóan az algák vagy zuzmók megtelepedéséhez" - mondta Ignacio Gestoso ökológus.

A kutatók megállapították, hogy a műanyagfoltok legfőbb alkotóeleme a legszélesebb körben használt műanyag, a polietilén melynek legnagyobb felhasználója a csomagolóipar.

A vizsgált sziklák felszínének már csaknem 10 százalékát ez a műanyagkéreg borítja.

Megállapították továbbá, hogy az algaevő közönséges particsigák épp olyan otthonosan érzik magukat a műanyagkérgen, mint magukon a sziklákon. Tehát valószínűleg nem csupán az algát, hanem a műanyagot is elfogyasztják.

A tanulmány a Science of the Total Environment című folyóiratban jelent meg. A Science Direct és a Science Alert tudományos honlapon közöltek róla további információt.

 

Cikk forrása: MTI; Kép forrása: Science Direct (Gestoso et al., Sci. Total Environ., 2019)Médiaunió - Az Én Tanárom

Hirdetés

 

magnet 300x250 par2

Hirdetés

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random