Az elektromos autók elterjedése és a robbanómotorok javuló hatékonysága 2025-re napi 3,5 millió hordóval csökkentheti a világ olajkeresletét a Barclays Bank elemzői szerint.

Jelenleg mintegy kétmillió elektromos autó közlekedik az utakon (kép forrása: Pexels)

Ez a mennyiség nagyjából Irán, az OPEC harmadik legnagyobb olajtermelője napi 3,8 millió hordós szállításainak felel meg.

Azzal a feltételezéssel élve pedig, hogy az elektromos autók 2040-re már az autópiac harmadát adják majd, a világ olajkereslete napi 9 millió hordóval esik vissza, a legnagyobb OPEC olajtermelő, Szaúd-Arábia termelésének a kilencven százalékával.

Az OPEC napi 96,8 millió hordóra becsüli a világ idei olajkeresletét.

Jelenleg mintegy kétmillió elektromos autó közlekedik az utakon a Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency, IEA) adatai szerint, ami ma még csak a 0,2 százalékát teszi ki a forgalomban lévő személygépkocsiknak és könnyű haszongépjárműveknek.

Momentán azonban több akadálya is van a zéró kibocsátású autók piacon való kiteljesedésének. Borsos áruk és az akkumulátor merülési ideje elveheti az érdeklődők kedvét. Szerencsére az e-autók növekvő választékára lehet számítani az elkövetkezendő években, áruk így csökkenni fog.

Forrás: MTI; Kép forrása: pexels.com; Kép szerzője: Peng Liu


Médiaunió - Az Én Tanárom

Hirdetés

 

magnet 300x250 par2

Hirdetés

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random