Mi az a robotika? Az M.I., avagy a mesterséges intelligencia részét képezi, vagy fordítva? Léteznek már mesterséges intelligenciával ellátott robotok? - Most végre rendet teszünk a fogalmak között.

A robotika és az M.I. (mesterséges intelligencia) egy és ugyanaz?
Nem. Annak ellenére, hogy a két terület teljesen eltérő célokat szolgál, az emberek sokszor összekeverik őket. Ha egy venn-diagrammon ábrázolnánk őket, akkor egy kis mezsgyén találkoznának egymással.

Mi a robotika?
A robotika olyan gépezetekkel foglalkozik, amik általában egy előre beprogramozott feladatsor megoldására képesek automatikus vagy félautonóm módon.

A robotokat nagyjából így lehet definiálni:

  • Interakcióba lépnek a fizikai világgal szenzorokkal és aktuátorokkal
  • Programozhatóak
  • Működésük autonóm vagy félautonóm

Nehéz meghatározni pontosan mit nevezünk robotnak. Vannak olyan robotok (például a telerobotok) melyeket száz százalékig emberi operátor kezel, mégis a robotok közé soroljuk őket.

A robotika részét képezi a robotok tervezése, építése és programozása. A robotikának csak egy apró szelete foglalkozik mesterséges intelligencia implementálásával.

Mi a mesterséges intelligencia (M.I.)?
Az M.I. a számítógép-tudomány ága. Részét képezi számítógépes programok fejlesztése, melyek olyan feladatok elvégzésére képesek, melyek egyébként emberi erőforrást igényelnének. Az M.I. algoritmusok által tanulhat, megfigyelhet, problémákat oldhat meg, megérthet nyelveket és/vagy logikai alapú érveléseket.

Az M.I.-t számos módon alkalmazzák a modern világban. Például M.I. algoritmusokat használ a Google keresője és a SatNav útvonalkeresője is. Lényeges megjegyezni, hogy a legtöbb M.I. nem irányít robotokat.

A legfőbb szempont ami megkülönbözteti a többi programtól az M.I.-t az az intelligencia. A szimpla programok egy előre meghatározott feladatsorozatot hajtanak végre. Az ilyen repetitív működéshez pedig szükségtelen M.I.-t alkalmazni. Ezzel szemben az M.I. programok az emberi intelligencia bizonyos szintjét utánozhatják.

Mik azok az M.I. robotok?
A mesterséges intelligenciával ellátott robotok hidat képeznek az M.I. és a robotika között, hiszen az M.I. algoritmusok ebben az esetben ahhoz szükségesek, hogy a robot komplex feladatokat láthasson el.

Végül lássunk egy példát: Cobot M.I. nélkül és M.I.-vel
A cobotok (collaborative robot, magyarul együttműködő robot) kisegíthetnek minket a munkahelyen: például beprogramozhatunk egy cobotot, hogy vegyen fel egy tárgyat és rakja le az általunk kijelölt helyre. A cobot ezután automatikusan folytatni fogja az objektumok áthelyezését addig, amíg ki nem kapcsoljuk. A feladat elvégzése nem igényel intelligenciát.
Azonban ki lehet egészíteni a cobot funkcionalitását M.I. alkalmazásával. Rászerelhetünk egy kamerát, de hogy annak segítségével valóban felismerhesse a külvilágot, avagy értelmezhesse is a bemenő adatokat, ahhoz M.I.-re is szüksége van. Például ha azt akarjuk, hogy a cobot az objektumokat megkülönböztesse egymástól, és azok típusaitól függően (pl. méret, súly, szín stb) más helyre tegye őket, akkor egy speciális mintafelismerőt kell telepítenünk rá. Az M.I. innentől kezdve fel fogja ismerni az egymástól eltérő objektumokat, és a megadott cél szerint fogja mozgatni a cobotot.


Forrás: blog.robotiq.com; Kép forrása: pixabay.comecolounge banner 300x300

Hirdetés

 

300x250

Hirdetés

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random