A 40 megawattos úszó naperőmű a fenntartható gondolkodás egyik legszemléltetőbb példája, hiszen egy olyan tóra épült, melynek helyén egykoron szénbánya üzemelt.

40 megawattos úszó naperőmű a fenntartható gondolkodás egyik legszemléltetőbb példája.

Az ismétlődő esőzések következtében megpuhult talaj idővel összeomlott, az így létrejött gödör pedig feltöltődött esővízzel.

Olvasóinkban felvetődhet a kérdés, miszerint előnyös-e vizen úsztatni a napelemfarmokat? A válasz: Nagyon is! - Hiszen a panelek természetes árnyékot képezvén csökkentik a tavak párolgását, míg a víz természetes hűtőrendszer gyanánt nem hagyja túlmelegedni a paneleket. Ráadásul a szárazföldi naperőművekkel ellentétben ezek a szolár-farmok nem foglalnak el értékes termőterületet sem.

Kína törekvése - miszerint a megújuló energiák világviszonylatú éllovasa legyen, és hathatós részt vállaljon a klímaváltozás elleni küzdelemben is - egyre szembetűnőbb. Tavaly egy másik 20 megawattos naperőmű kezdte meg működését az Anhui tartományban, ez év januárjában pedig startolt a Longyangxia Dam szolár-farm, mely körülbelül 850 megawattos kapacitásával 200 000 háztartás energiaellátásához járul hozzá.

forrás: cleantechnika.com, digitaltrends.com


ecolounge banner 300x300

Hirdetés

 

300x250

Hirdetés

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random