Reklámügynökségnél dolgozik? Taxisofőr? Fordító? Egy robot valószínűleg el fogja venni a munkáját.

Becslések szerint a munkaerő harmada fog automatizálódni a következő évtizedben.

Remek példa erre az Amazon Go bolt, melynek szenzorain és kameráin keresztül mesterséges intelligencia figyeli meg a vásárlás folyamatát, érzékeli miket vesz le a vásárló a polcokról és a boltból való kilépés pillanatában levonja az összeget a vásárló számlaszámáról. Így hát nincs szükség pénztárosra.

És hamarosan polcozókra sem lesz szükség, legalábbis ezt sugallja az amerikai Walmart boltokban hadrendbe állított Polc-szkennelő robot-flotta. Habár ezek a gépek csupán a polcok üresedéséről és az elírt ártáblákról értesítik a bolt dolgozóit, már fejlesztés alatt van egy olyan automatizált robot, mely az előbb említett feladatokról nem csak értesít de el is látja azokat, szinte teljesen szükségtelenné téve a bolti dolgozók jelenlétét.

A fordítók munkáját ugyancsak veszélyezteti a mesterséges intelligencia, mivel már léteznek olyan apró készülékek, melyek azonnal - és meglepő pontossággal - tükörfordítással fordítanak.

A "haldokló munkakörök" listája tehát egyre csak bővül, az automatizáció következtében számos ügyvéd, újságíró és PC adminisztrátor fogja elveszíteni a munkahelyét az elkövetkezendő években.

Némi optimizmusra adhat okot azért az a tény, hogy a történelmünkből leszűrt eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a munkakörök megszűnésével párhuzamosan mindig újabbak jönnek létre. Napjaink derűlátó tudósai szerint ugyanilyen hatással lesz a munkaerőpiacra az automaticizmus széleskörű elterjedése is. De hogy milyen új munkakörökről van szó, azt még nem tudjuk. Rendkívül nehéz megjósolni az állások gyarapodásának irányát, mivel ezek olyan technológiákon múlnak, melyek ma még javarészt nem is léteznek.Médiaunió - Az Én Tanárom

Hirdetés

 

magnet 300x250 par2

Hirdetés

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random