Betiltották a világ legnépszerűbb videojátékainak egy részét Üzbegisztánban, arra hivatkozva, hogy "elferdítik az értékeket" és "veszélyeztetik a stabilitást".

Az üzbég kormány szerint ezek a játékok "megzavarhatják a polgári békét, valamint az etnikumok közötti és a vallások közötti harmóniát”

A listán szereplő számítógépes játékokat ezentúl tilos lesz importálni és forgalmazni a közép-ázsiai országban - írta a BBC News.

A hatóságok szerint a játékokat "az erőszak és a pornográfia népszerűsítésére lehet felhasználni, továbbá fenyegetést jelenthetnek a biztonságra, a társadalmi és a politikai stabilitásra.”

Szerintük ezek a játékok megzavarhatják "a polgári békét, valamint az etnikumok közötti és a vallások közötti harmóniát”, valamint fennáll a veszélye az "Üzbegisztánnal kapcsolatos hamis információk terjesztésének, valamint a történelmi, kulturális és spirituális értékek elferdítésének".

A tiltólistára egyebek mellett lövöldözős, horror- és erotikus videojátékok került fel. A tiltott játékok közé tartoznak az olyan globális bestsellerek, mint a Grand Theft Auto: San Andreas (GTA), a Call of Duty: Black Ops, a Silent Hill, a Resident Evil, a Mortal Kombat, valamint a Doom, és az olyan ártatlannak tűnő játékok is fennakadt a rostán, mint a híres The Sims sorozat. A teljes lista ide kattintva tekinthető meg.

A döntés a helyi kormány azon intézkedéseinek sorába tartozik, amelyek célja, hogy távol tartsák a fiatalokat az "ártalmasnak" ítélt hatásoktól. - Erre persze vajmi kevés esélyt látunk, hiszen köztudott, hogy a gyermekeknél a tiltás rendszerint még vonzóbbá teszi annak tárgyát. A listán egyébként olyan címeket is találtunk, mint pl. Mass Effect 1,2; The Sims 3,4, amelyek éppen hogy elősegíthetnék a kamaszok kreativitásának kibontakozását. Vajon mi lesz a következő lépés? - Ártalmasnak ítélt filmek, vagy zenei előadók korlátozása? - Lévén, hogy a lista a helyi lakosság körében is igen nagy felháborodást keltett úgy tűnik, hogy ez a gondolat nem csak bennünk fogalmazódott meg.Médiaunió - Az Én Tanárom

Hirdetés

 

magnet 300x250 par2

Hirdetés

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random