Kutatók olyan új eszközt hoztak létre, ami dörzselektromosságot hasznosítva fejleszt áramot. Ez az egyszerű és gyors módszer egy napon lehetővé teheti, hogy feltöltsük okostelefonunkat konnektor használata nélkül.

Manapság nem meglepő, ha az embernek számos eszköze van: telefon, tablet, laptop stb., melyeket időközönként tölteni kell. - A vezeték nélküli töltőállomásokat leszámítva ez a procedúra az elmúlt évtizedben semmit sem változott.

A Buffalo egyetem és a Kínai Tudományos Akadémia (CAS) közös kutatása előrelépést jelenthet e téren. A töltéshez nem kellene többé konnektort keresgélnünk. Kutatásuk eredményei szerint - amit a Nano Energy c. újságban publikáltak - ehhez csupán egy kis "testmozgásra" és erre az egyszerű találmányra van szükség.

A megoldás a triboelektromos, más néven a dörzselektromos hatásban rejlik, amikor egy anyag töltést kap miután súrlódott egy másik anyaggal. A jelenséget a legtöbben már megtapasztalhattunk, így jön létre a statikus elektromosság, például amikor véletlenül hozzáérünk valakihez és egy nagyon apró áramütést kapunk. 

A találmány: két vékony aranyréteg közé szorított szilikon-alapú polimer (polydimethylsiloxane). Erő kifejtésénél a két réteg összegyűrődik, majd újabb erőkifejtésnél az arany és a polimer közötti mozgás súrlódást okoz. Az elektronok oda-vissza mozognak a két aranyréteg között, és minél nagyobb a súrlódás, annál több energia jön létre.

Yun Xu, a CAS professzora munkatársaival demonstrálta a találmány hatékonyságát: a két apró 1,5 cm hosszú és 1 cm széles aranylapka és polimer elegendő áramot fejlesztett 48 LED égő működtetéséhez. A kutatók reményei szerint találmányuk hamarosan kereskedelmi forgalomba kerül.

Kép forrása: Nano Electricity/University at Buffalo


Médiaunió - Az Én Tanárom

Hirdetés

 

magnet 300x250 par2

Hirdetés

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random