Kutatók két ezidáig ismeretlen objektumot fedeztek fel a Kuiper övben. Naprendszerünk 2 új bolygóval egészül ki?

Egy művész elképzelése a 10. bolygóról (Heather Roper/LPL)

Hány bolygó kering a tudomány állása szerint a Naprendszerben?

8 bolygó.
"De hisz az iskolában már eleve 9 bolygóról tanultunk."

Igen ám, de azóta a tudomány a Plútót törpebolygó besorolásba tette, ami így "nem minősül teljes értékű bolygónak".

Jelenlegi tudásunk szerint 8 bolygó és 5 törpebolygó kering a Nap körül.

Mindez most megváltozni látszik...

2016-ban a Kaliforniai Műszaki Egyetem kutatói felvetették annak a lehetőségét, hogy naprendszerünknek valójában 9 bolygója van. A csapat azt feltételezte, hogy ha a 9. bolygó létezik, akkor egyrészt a Földnél 10-szer nagyobb tömeggel kell rendelkeznie, másrészt a Naprendszer távoli régióiban kell elhelyezkednie - messze felülmúlva a Plútó és a Nap közötti távot.

A felfedezés publikálásakor a csapat vezetője, Mike Brown megjegyezte, hogy a 9. bolygó létezése több mint valószínű:

"Üdvözlöm a 9. bolygó rajongóit! Találtunk egy excentrikus objektumot a Kupier-övben. És pontosan ott van, ahol a 9. bolygónak lennie kellene." Szerinte annak a valószínűsége, hogy ezen összefüggés pusztán a véletlen műve 0,001%.

A Kuiper-öv a Neptunusz pályáján kívül található kisbolygóöv, mely a Naptól számított 30-50 csillagászati egység között helyezkedik el. Az objektum, habár nem látható, markáns gravitációs mezőt bocsát ki, ami hatással van a körülötte lévő kisbolygók pályáira. Valaminek tehát lennie kell ott.

De mint kiderült ez csak a jéghegy csúcsa - a Naprendszer szélén még rengeteg meglepetés vár ránk

Kathryn Volk és Renu Malhotra (Arizónai Egyetem) furcsa mozgásra lettek figyelmesek ugyancsak a Kuiper-övben. Olyan mozgásra, ami a 10. bolygó létezését sugallja.

Mozgás alapján? A Kuiper-övben mozgó objektumok elég távol vannak ahhoz, hogy a Naprendszer bolygóinak gravitációja ne gyakorolhasson számottevő (legalábbis mérhető) hatást rájuk. Több fejlett technológiának köszönhetően mozgásuk kiszámítható.

Érdemes megjegyezni, hogy ha ezek a számítások nem passzolnak, az azt jelenti, hogy egy számunkra láthatatlan másik objektum, egy másik nagy test gravitációja befolyásolja a Kuiper-övben keringő bolygók mozgását.

Közelebb vagy távolabb?

A 9. bolygó keresése közben a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy annak Naptól számított távolsága 700 CsE (Csillagászati Egység) lehet. Volk és Malhotra szerint a 9. bolygónak 100 CsE-nél is közelebb kell lennie ahhoz, hogy ilyen mértékben befolyásolja a Kuiper-öv égitesteit.

(Egy Csillagászati Egység a Nap és a Föld távolságával egyenlő, azaz csaknem 150 millió kilométer.)

A kutatók véleménye megoszlik az objektumok Földhöz viszonyított távolságát illetően

Emellett rengeteg vitás kérdés van: például, hogy a 10. bolygó vajon hasonlatos-e a Marshoz - avagy sem.

Azonban nem minden asztronómus partner az ötletelésben: Alessandro Morbidelli (Nice obszervatórium, Franciao) fenntartásokkal kezelik az információkat:  "Közel sem vagyok biztos abban, hogy egy ilyen közeli, ilyen fényes bolygó ezidáig észrevétlen maradhatott volna". (New Scientist)

Volk viszont biztos a felfedezésében, melyet rövidesen publikálni fog a The Astronomical Journal-ben.

További érdekesség: A Kuiper-övet érintően voltak már korábban is hasonló felfedezések: Ilyen például az UZ224-es névre hallgató 530 km átmérőjű törpebolygó - mely 13,7 milliárd km-re van a Naptól - körülbelül 1100 Földi év alatt tesz meg egy teljes kört a Nap körül.

Forrás: New Scientist, FuturismMédiaunió - Az Én Tanárom

Hirdetés

 

magnet 300x250 par2

Hirdetés

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random