A traumatikus agysérülés súlyos látáskárosodást, vagy akár maradandó vakságot is okozhat. Maradandó, tehát egy egész életen át elkísér. Legalábbis a tudomány eddig ezen az állásponton volt. Ez mára megdőlt, kutatók ugyanis felfedeztek egy új módszert amellyel a traumatikus agysérülés okozta látáskárosodás-és vakság visszafordítható, a látás tökéletesen helyreállítható.

A kutatás keretében 20 Terson szindrómában szenvedő páciensen hajtottak végre műtétet. Vitrektómiát hajtottak végre rajtuk, aminek keretében eltávolították az üvegtesti gélt és feltöltötték egyfajta speciális sóoldattal.

Az eljárás után egy hónappal a kezeltek látása 20/40-re nőtt 20/1290-ről. Néhány hónapra rá szinte mindegyik páciensnek 20/20-as látása volt (ez azt jelenti, hogy a szemész tábláján el tudják olvasni az alsó sort).

Mivel a sérülés idejéhez mérten két csoportra osztották őket, a kutatók számára az is kiderült az eredményekből, hogy nem volt különbség a páciensek gyógyulási ideje között, és nem számít, ha a traumatikus agysérülés után azonnal vagy csak több hónappal később ejtik meg a műtétet, az eredmény változatlan, a látás így tökéletesen visszanyerhető.

"Fontos volt megtudnunk, hogy mennyi időt várhatunk a műtéttel anélkül, hogy annak hosszútávú negatív hatása lenne." - mondta Rajendra S. Apte (MD, PhD - Washingtoni orvosi egyetem).

A műtétnek óriási hatása lehet, több millió embernek adhat reményt (2010-ben csak az Egyesült Államokban 2,5 millióan szenvedtek traumatikus agysérülést).

Forrás: Futurism; Kép forrása: pexels


Médiaunió - Az Én Tanárom

Hirdetés

 

magnet 300x250 par2

Hirdetés

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random