A The Ocean Cleanup szakemberei vizen lebegő fallal tüntetnék el a Csendes-óceánon úszó szemétszigetet. Az eljárást jelenleg egy 100 méter hosszú prototípussal tesztelik.

Hogy megtisztítsák a szeméttől a világ óceánjait, a The Ocean Cleanup alapítvány óriási vállakozásba kezdett: olyan rendszert hoztak létre, mely emberi beavatkozás nélkül gyűjti össze a vízen úszó hulladékot.

A 100 méter hosszú prototípus sikeres tesztelése esetén annak 100 kilométer hosszú végleges változatát küldenék vízre, hogy eltüntessék a csendes-óceáni szemétszigetet. Céljuk, hogy 10 éven belül megfelezzék az ott úszó hulladékmennyiséget.

Műanyagban úszik az óceán: Földünkön több úszó szeméttelep is található. A legismertebb a Csendes-óceán északi  áramlatainak fogságában kering, Hawaii és Kalifornia között. Az áramlatok a tengeri szennyeződéseket Észak-Amerika és Japán partjairól, valamint a Csendes-óceán északi részéről gyűjtötték össze, mérete 700 ezer km² és 15 millió km² közötti. Ez a szemétsziget a Csendes-óceán területének 0,41% - 8,1%-a, a legoptimistább becslés esetén is Magyarország területének több mint a hétszerese.

Hogy működik a szerkezet?
A tengerfenékhez rögzített, V-alakú tömböt formáló úszó falak fogják fel azt a műanyagszemetet, amit elésodornak az áramlatok, alatta pedig egy szűrőbe akadnak bele a felszín alatt sodródó plasztikdarabok. A csapdába ejtett műanyagot a szerkezet közepében a partra szállításig tárolják. A cég arról is biztosít mindenkit, hogy a halak és más élőlények nem tudnak beakadni a hálóba, mivel az az ő útvonaluk és a mélyebb áramlatok fölött helyezkedik el.

Évente nagyjából nyolcmillió tonna műanyaghulladék kerül az óceánokba, rengeteg tengeri madár, emlős, tengeri teknős és egyéb teremtmény halálát okozva. Az Ellen MacArthur Alapítvány 2017 évi jelentése szerint a szükséges intézkedések hiányában 2050-re már több műanyaghulladék lesz az óceánokban, mint hal.

 Médiaunió - Az Én Tanárom

Hirdetés

 

magnet 300x250 par2

Hirdetés

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random