Inkább fát vágunk mint fát ültetünk. Utóbbira nyújt megoldást a BioCarbon Engineering által kifejlesztett faültető drónpár, mely először feltérképezi, majd egy megadott útvonalon végighaladva szórja szét a magokat. Nem is akármennyit.

Az első drón feltérképezi a kijelölt területet, a második magvakat szór - elkerülve például a sziklás vidékeket (Forrás: BioCarbon Engineering)

A Föld fái gyorsabban fogyatkoznak mint amilyen sebességgel ültetni tudnánk őket.

Ennek a leglényegesebb okozója a fakivágás és az erdőtüzek (Az illegális fakivágásokkal és az ember által okozott erdőtüzekkel az élen). Körülbelül 119-150 ezer négyzetkilóméternyi erdőt vesztünk évente (forrás: WWF).

A szakértők szerint a globális szénkibocsátás ~15 százaléka a fakitermelés számlájára írható. Mindez azt jelenti, hogy a fakitermeléssel és a faégetéssel közvetlenül hozzájárulunk az egyébként is egyre nagyobb hatást kiváltó klímaváltozáshoz.

Dr. Susan Graham ausztrál mérnök épp ezért segédkezett egy olyan technológia kifejlesztésében, ami csökkenteni hivatott az eddig okozott kárt:

Létrejött a faültető drón.

Párban dolgoznak:

  • Az első drón feltérképezi a kijelölt területet, ideális helyet keres a faültetéshez.
    • Szenzoraival érzékeli a domborzati adottságokat, a meglévő élővilágot és az akadályokat (pl sziklás terület).
    • A begyűjtött adatokból egy olyan 3D-s kép hozható létre, amelyen aztán különleges algoritmusokat alkalmazva megtalálhatóak a legjobb területek az ültetéshez.
  • A második drón a már betáplált útvonallal és 300 darab kilövésre kész, biológiailag lebomló héjba rakott maggal a fedélzetén indul útjára.

Egy teljes felszereltséggel dolgozó operátorcsapat (2 fő) 7-8 drónt irányít egyidejűleg. Percenként 10 mag elültetését képesek megoldani, mely körülbelül 36.000 fát jelent naponta. 100 ilyen két fős csapattal egymilliárd fát ültethetnének évente - ezt a célt a cég körülbelül 5-7 éven belül teljesíteni kívánja.

Lauren Fletcher, a BioCarbon Engineering vezérigazgatója büszke munkájukra, mely egy szebb, élhetőbb jövőről szól.

Forrás: Wired


Médiaunió - Az Én Tanárom

Hirdetés

 

magnet 300x250 par2

Hirdetés

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random