A Hands Free Hectare (HFH) angol vállalat által kifejlesztett automatizált rendszer teljesen átalakíthatja a fejlett országok mezőgazdaságát, ugyanis emberi beavatkozás nélkül elvégez minden feladatot, az ültetéstől kezdve a betakarításig.

A búza és árpa automatizált termelését a cég nem csupán megtervezte, de meg is valósította - mindezt úgy, hogy a termőföldre egyetlen ember sem tette be a lábát.

"Megmutathattuk a világnak, hogy ez egy olyan dolog, ami nem a távoli jövő kérdése és akár már most is lehetséges lehet." - nyilatkozta nemrég egy helyi lapnak Martin Abell, a HFH egyik kutatója - "ez lehetővé tette számunkra, hogy a mezőgazdaságot, mint előremutató, vonzó iparágat bemutassuk a nyilvánosságnak."

Robotok végeznek mindent, az ültetést, a termények monitorozását és fenntartását, de még azok betakarítását is. Ráadásul a betegségek észlelését és a gyomnövények kiirtását is rájuk lehet bízni.
Egyes helyeken pedig a robotizáció már nem csupán a terményeket érinti: egyes kínai farmerek például az automatizáció és mesterséges intelligencia kombinálásával tartják szemmel haszonállataikat, annak segítségével etetik őket és monitorozzák egészségüket.

A HFH rendszere már stabilan működik, habár az automatizáció a napszakok váltakozására és az időjárás változékonyságára még nincs teljesen felkészítve: például ha esik az eső, az automatizált traktor megcsúszhat, nehezebben tartja meg az egyenes útirányt.

"Új tehetségekre van szükség az iparágban, hogy megvalósuljon a technológia teljeskörű kifejlesztése." - nyilatkozta a cég mechantronikai kutatója, Jonathan Gill - "Reméljük, hogy ennek a projektnek inspiráló hatása lesz, megmutatva az érdekes és innovatív munkalehetőségek tárházát, melyek a mezőgazdaságban helyet kaptak."

Forrás: Futurism.com; Kép forrása: pexels


Médiaunió - Az Én Tanárom

Hirdetés

 

magnet 300x250 par2

Hirdetés

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random