Az orosz elnök bejelentette, hogy ember vezette űrhajókat és távirányítású robotrepülőket fog küldeni a Marsra, a Holdra, valamint a mélyűrbe.

Amennyiben Oroszországnak sikerül embert juttatnia a Marsra, úgy évekkel előzi meg a NASA-t, de még a SpaceX-et is. Az amerikai vállalat vezérigazgatója, Elon Musk épp a napokban jelentette be a BFR szállítóhajó tesztelésének 2019-es elindítását, hogy aztán 2024-ben embereket is elindíthassanak a vörös bolygóra. Ehhez hasonló küldetést a NASA legkorábban 2030-ra helyezett kilátásba.

Az orosz elnök egy dokumentumfilmben tette meg bejelentését, mely az orosz vkontakte közösségi médiaoldalon jelent meg. "Terveink szerint távirányítású és később emberek vezette űrhajókat fogunk indítani a mélyűrbe, a Hold és a Mars program részeként. A Marshoz kötődő első "küldetés" 2019-ben indul. A specialistáink a sarki területeken próbálnak majd landolni, mert okunk van feltételezni, hogy ott víz is van. Ott (a Marson) kell kutatni, onnan kiindulva pedig más bolygók és a "külső űr" felkutatására is lehetőség nyílik."

Noha Putyin nem fejtette ki, hogy miért akar embert küldeni a Marsra, egyesek a nemzetközi dominancia megszerzését vélik felfedezni a döntés mögött, míg mások szerint az expedíciókra az orosz űrbányászati program első lépcsőfokaiként is tekinthetünk. Bármelyik forgatókönyv is álljon közelebb az igazsághoz, egy biztos: néhány új "játékossal" az űrverseny most újraindul, és bár ez némileg más lesz, mint a múlt századi hidegháborús időszakra jellemző versengés, minden bizonnyal új felfedezéseket és friss technológiai megoldásokat fog eredményezni.

 Médiaunió - Az Én Tanárom

Hirdetés

 

magnet 300x250 par2

Hirdetés

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random