Saját maga által egy üvegben előre elraktározott szagmintája alapján és egy nyomkereső kutya segítségével találtak meg rövid időn belül egy demenciában szenvedő eltűnt nőt Floridában.

Szivacs - a kép illusztráció (forrás: pixabay.com)

Saját maga által egy üvegben előre elraktározott szagmintája alapján és egy nyomkereső kutya segítségével találtak meg rövid időn belül egy demenciában szenvedő eltűnt nőt Floridában. A Citrus megyei hatóságok szerint a nő egy speciális készletet használt, amely akár hét éven át is képes eltárolni egy ember szagmintáját - írja internetes oldalán a BBC. 

A rendőrség tájékoztatása szerint a nő 2,5 éve raktározta el szagmintáját a kis üvegbe. Bemutatták az üvegről készült fotót is, amelyen a 2015. januári dátum szerepel. A szagminta megőrzéséhez az illető személynek egy szivacsot kell a hónaljához dörzsölnie, majd azt egy steril üvegben lezárva tárolni, így az a nyomkereső kutyák számára megbízható szagmintával szolgál.

A szakértők szerint ezek a szagminták hatékonyabbak, mint a ruhadarabok, mert azokat "beszennyezhetik" a környezetből származó más szagok. A világ több rendőrségénél, például Kínában és Németországban a nyomozás érdekében gyanúsítottaktól és bűnügyi helyszínekről származó szagmintákat is megőriznek.

A kutyák jóval érzékenyebb szaglással rendelkeznek, mint az emberek. A rendőrség kötelékeiben dolgozó állatokat drogok, emberek és egyes esetekben holttestek felkutatására képezik ki.

forrás: MTI, kép forrása: Pixabay


ecolounge banner 300x300

Hirdetés

 

300x250

Hirdetés

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random